Oncologische voetzorg

De oncologische voet is zoals bij diabetes een risicovoet, en daarvoor gelden alle voorzorgsmaatregelen en beperkingen.

Wat is een OVV (Oncologisch Voetzorgverlener)?

Een oncologisch voetzorgverlener verleent voetzorg aan kankerpatiënten.
Hij/zij is opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen (mits de situatie dat toelaat) en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam zoals: de behandelende arts/oncoloog of oncologisch verpleegkundige.

Het doel is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.
Naast de kwaliteiten met betrekking tot de voetverzorging beschikt een oncologisch voetzorgverlener ook over veel informatie voor de oncologische cliënt.

Hoe ga ik te werk

Intakegesprek

Voor een eerste voetverzorging vraag ik bij de eerste anamnese expliciet of u kanker hebt of hebt gehad en of u momenteel onder behandeling bent voor kanker.
Indien dit van toepassing is, vindt er eerst een intakegesprek plaats.
In dit gesprek zal ik gerichte vragen stellen in verband met uw behandeling.

Oncologische cliënten die actief worden behandeld voor kanker kan ik uitsluitend na overleg en expliciete toestemming van de behandelend arts of verpleegkundige verzorgen. Communicatie met aanpalende zorg staat hier centraal. Deze toestemming wordt door u schriftelijk vastgelegd door middel van een toestemmingsformulier dat ik u zal voorleggen.

Voetverzorging

Bij het maken van behandelkeuzes zal ik terughoudendheid betrachten, en altijd kiezen voor de veiligste behandeloptie, of in voorkomende gevallen zelfs (tijdelijk) afzien van behandeling. Een OVV gebruikt geen scherp instrumentarium bij de behandeling van de oncologische voet, maar voor het verwijderen van likdoorns en ernstige eeltvorming uitsluitend een natte freestechniek, om zo het risico op verwondingen tot een minimum te beperken.

 

Oncologische voetzorg Meer behandelingen

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x