Ingegroeide nagel

Ingegroeide teennagel (Unguis incarnatus)

Klacht

Een ingegroeide nagel zorgt voor behoorlijk wat ellende. Staan en lopen op gewone schoenen lukt haast niet meer van de pijn. Vooral als je teen ook flink gaat ontsteken.

Oorzaak ingegroeide teennagel

Soms loopt je teennagel een klap of een stoot op. Dat veroorzaakt een wondje en kan het begin zijn van een ontsteking. Zolang de nagel in de nagelwal groeit, gaat de ontsteking niet over. Belangrijkste oorzaak is te strak of te smal schoeisel en het verkeerd afknippen van je teennagels. Een ingegroeide nagel kan ook te maken hebben met je nagelvorm. Bolle teennagels hebben door hun kromming meer kans op ingroeien. Zweetvoeten verhogen de kans op ingroei doordat bacteriën de nagelwal week maken.

Wat zijn de gevolgen?

Ingegroeide teennagels zijn pijnlijk en gaan niet vanzelf over. Meestal heb je een ingegroeide nagel aan beide kanten van de grote teen. Maar het kan bij alle nagels voorkomen. Het begint met druk in de nagelplooi. Vaak groeit als reactie herstelweefsel aan, ook wel wild vlees genoemd. Rondom de nagel wordt het dan rood en pijnlijk en in de nagelplooi ontstaat eeltvorming. Deze fase wordt ook wel pseudo-ingegroeide nagel genoemd. Slecht passend schoeisel drukt de nagel steeds dieper in het nagelbed en verwondt het omliggende weefsel en de nagelriem. Als de nagelrand de huid binnendringt, heb je al gauw een ontsteking te pakken. Een ingegroeide teennagel kan hardnekkig zijn. Ook nadat de nagel is hersteld, blijft regelmatig controleren belangrijk.

Wat kun je doen aan een ingegroeide teennagel?

Ingegroeide teennagels zijn geen pretje. Hoe eerder je het aanpakt, hoe beter. Een onverzorgd wondje bij de nagel kan zo een infectie opleveren. Neem de tijd voor goede voetverzorging. Bij een matige ontsteking wordt het nageldeel verwijderd. Hierna verdwijnt de ontsteking meestal snel. Wacht niet te lang bij een ernstige ontsteking maar zoek contact met de huisarts of voetspecialist.

Tips

  • Je kunt ingegroeide nagels voorkomen door ze altijd recht en niet te kort af te knippen
  • Draag schoenen die goed passen om de druk op de voorvoet en vooral op je tenen te verminderen
  • Laat je voeten verzorgen door een erkende medische pedicure 

Behandeling met Opera clean

Het voordeel van het gebruik van Opera clean in de nagelwal is dat er geen schimmels in de Opera clean kunnen nestelen.

Opera clean is een vlieseline-achtige verbandstof dat zeer dichtmatig van structuur is. Het wordt in de voetverzorging veelal gebruikt voor het tamponneren van ingegroeide nagels. Zo kan de nagel ook niet meer ingroeien en terug mooi recht groeien. Na 4 weken wordt de behandeling opnieuw gedaan, tot de nagel terug de juist vorm heeft. 


Podofix

Een ingroeiende nagel kan veel pijn en ongemak veroorzaken Met behulp van beugel van het merk Podofix kan ik de nagel naar de juiste vorm corrigeren. Het operatief verwijderen en/of deels wegsnijden van de nagel kan hiermee worden voorkomen. Het dragen van de nagelbeugel is pijnloos. 


BS-Spange

De meest moderne, medische techniek om ingegroeide teennagels snel en succesvol te verhelpen is het BS-Spange systeem. De beugel zelf is een bladveervormige strip en is gemaakt uit een glasvezel versterkte Duroplast (witte kunststof). Deze wordt dwars op de nagel gelijmd. Hierdoor neemt de BS-Spange de kromming van de nagel aan. Doordat de beugel weer terug wil naar de oorspronkelijke vorm worden de zijkanten van de nagel opgelift. Hierdoor zult u direct voelen dat de pijn minder wordt of zelfs volledig verdwenen is.De BS-Spange behoudt zijn werkkracht 4 á 6 weken. Vanuit de praktijk blijkt dat als de BS-Spange goed verankerd is, deze zelfs 3 tot 6 maanden kan blijven zitten. Deze periode is afhankelijk van de plaats waar de BS-Spange op de nagelplaat bevestigd is.


Ingegroeide nagel Meer behandelingen

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x