Kloven

Hoe ontstaan kloven?

Kloven ontstaan zoals gezegd wanneer de huid extreem droog is. Dat is het geval

  • wanneer de huid te vaak in water zit: water droogt de huid in hoge mate uit, en dat effect neemt nog sterk toe wanneer het warm is en zeker wanneer er detergent bij het water zit.
  • wanneer de huid uitdroogt door de lucht: met name de winterlucht is bijzonder droog. Dat is uiteraard buiten zo, maar binnen soms des te meer omdat de verwarming dan op volle toeren draait.
  • wanneer het ventilatiesysteem van je woning niet correct werkt, kan volgend ongewenst effect ontstaan: soms trekt het ventilatiesysteem de luchtvochtigheid van je woning nog verder naar omlaag! Dat zit zo. Nieuwbouwwoningen van vandaag zijn zeer luchtdicht geïsoleerd om de warmte maximaal binnen te houden. Om de toevoer van verse lucht toch te garanderen in die ‘luchtdichte doos’, wordt zo’n huis uitgerust met een systeem voor mechanische ventilatie. Dat vervoert de lucht van buiten naar binnen en weer terug zodat er in principe nooit nog een raam open hoeft. Het ventilatiesysteem ruilt de warme (en relatief vochtige) binnenlucht in voor koudere (en veel drogere) buitenlucht, en wel via de zogenoemde warmtewisselaar van de balansventilatie. Deze vers aangevoerde buitenlucht wordt tijdens zijn tocht langs de warmtewisselaar wel opgewarmd - meer bepaald aan de warmte onttrokken aan de afgevoerde buitenlucht - maar het vochtgehalte blijft véél te laag en neemt verder af. Denk daar dus ook eens aan als je in zo’n modern uitgerust huis woont, en laat de luchtvochtigheidsgraad zeker controleren door een ervaren vakman of -vrouw. 

Hoe behandel ik kloven het best?

Eén ding is zeker: kloven voorkom je beter dan dat je ze geneest! Heb je aanleg voor kloven? Dan zit je wellicht met een te droge huid. Tegen klachten van een te droge huid valt preventief van alles te doen. Alleen slechte invloeden op je huid vermijden, kan kloven vaak al voorkomen. We hebben ook raad en tips om kloven aan handen, hielen en voeten te herstellen en te genezen. Gelukkig maar, want werken met handkloven of lopen op voetkloven valt echt niet mee! 

Hoe voorkom ik kloven?

  • Gebruik dagelijks en meermaals een goede, natuurlijke hydraterende, vettige crème.
  • Droog je huid extra goed af na je bad, douche of wasbeurt. 
  • Vermijd warm water en hete douches. Want dan droogt je huid nòg meer uit en en gaat ze nog ergere barsten en kloven oplopen.
  • Besteed bijzonder veel aandacht aan de huid tussen je tenen bij het afdrogen. Om interdigitale kloven te vermijden.
  • Gebruik een rasp, want dat groeit heel gauw verder aan. Beschadig je voeten niet!
  • Let op blootstelling aan te veel koude voeten in de winter of zweetvoeten in de zomer. 
  • Kies aangepaste schoenen, sandalen of slippers: zorg dat ze goed om de voet passen, nooit te nauw zitten en lucht doorlaten.

Denk super goed aan je voethygiëne als jij (of je man of vrouw!) voor het werk van die zware werkschoenen uit staal en rubber draagt. Kloven zijn hardnekkig en soms heel pijnlijk: tot een ernstige kwaal als voetkloven mag je het zeker niet laten komen als je zware werkschoenen draagt! Wij weten van genoeg arbeiders uit de staalindustrie, de bouwsector en elders dat het dan zeer pijnlijk is voor ze om nog te werken.

Kloven Meer items

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x