Kalknagel

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel ontstaat door een bacterie of een gist. Deze nestelen zich graag op donkere en vochtige plekken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bacteriën of schimmels zich gaan nestelen onder je nagel. Wanneer er te veel van deze bacteriën zijn, kan de nagel er broos uit gaan zien. Op zich is dit niet gevaarlijk, maar mooi is het niet en de nagel kan daarnaast gemakkelijk breken. Omdat een kalknagel ontstaat door een schimmelinfectie, wordt het ook vaak een schimmelnagel genoemd. De meeste kalknagels zitten aan de tenen, maar het kan ook aan de handen voorkomen. Een kalknagel is wat anders dan een handschimmel.

Hoe ontstaat een kalknagel?

Een kalknagel is ontzettend besmettelijk en in de meeste gevallen lopen we het op via iemand anders. Je kunt het krijgen via andere mensen, maar ook dieren zijn gevoelig voor kalknagels. Wanneer je op vochtige plekken komt, is de kans om een kalknagel te krijgen een stuk groter. Denk aan een zwembad, sauna of openbare douche (bijvoorbeeld op een camping). Ook kun je een kalknagel oplopen wanneer je weerstand verlaagd is.

Hoe ziet het eruit?

Een kalknagel heeft een aantal typerende uiterlijke eigenschappen. Je nagel lijkt bijvoorbeeld een heel stuk dikker en verkleurt. Die kleur kan geel, bruin of zelfs groen zijn. Het kan zijn dat er een verdikking onder de nagel zit. Ook wordt de nagel broos en kan het snel breken of afbrokkelen. Heb je een schimmelnagel voor langere tijd? Dan is het mogelijk dat de hele nagelwand afbreekt.

Een kalknagel of schimmelnagel. Wat nu?

Een kalknagel kan ontstaan door een schimmelinfectie. Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd en dit komt bij veel mensen voor. Hoe herken je het en hoe kun je een kalknagel behandelen?

Let erop dat kalknagels erg hardnekkig kunnen zijn. Het is niet gemakkelijk er wat tegen te doen. Je moet er vooral veel geduld mee hebben en vol blijven houden. Bij sommige mensen verdwijnt de kalknagel gemakkelijker dan bij anderen. Maar sta er niet raar van te kijken als je er maanden last van hebt.

Kalknagel Meer behandelingen

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x